Scurt istoric al unității noastre

Istoria Spitalului de Psihiatrie Nucet a început odata cu istoria orasului Nucet, oras strategic în acea vreme, cu o populatie de peste 11 mii de locuitori. Orasul avea o importanta deosebita pentru exploatarea minereului de uraniu de pe teritoriul satului Baita, sat care are o traditie miniera de câteva secole. Spitalul este situat într-un cadru pitoresc la poalele Muntilor Apuseni, la marginea sud-vestica a orasului Nucet.

 

Prezentarea spitalului este interesanta prin modificarile de structura si profil pe care le-a suferit datorita unor conjuncturi aparute pe plan national în decursul anilor, uneori chiar peste noapte, conform cerintelor de asistenta medico-sanitara de moment.

 

 

Spitalul si-a început activitatea de fapt în anul 1952, odata cu deschiderea Întreprinderii „SOVROM-KVARTIT” Baita, ca „Serviciul Medico-Sanitar 16”, functionând în cladiri improvizate din baraci apartinând de Ministerul Minelor – Directia Metale Rare. În acea perioada, spitalul avea 320 de paturi cu 5 sectii: boli interne, chirurgie, obstetrica-ginecologie, pediatrie si contagioase cat si alte servicii auxiliare: Policlinica Nucet-Baita, Policlinica Stei, Laborator Clinic, Farmacie, Radiologie, Statie de Salvare.

 

În anul 1957, spitalul se muta în orasul Nucet într-un edificiu nou, anume construit, denumit Spitalul Unificat Nucet, care asigura asistenta medico-sanitara a populatiei din raionul Lunca Vascaului. La înfiintare, spitalul avea 370 de paturi si era format din patru pavilioane. Pe statul de functiuni a spitalului erau încadrati în acea perioada 207 salariati, din care 23 medici, 74 surori medicale, 46 personal auxiliar de îngrijire, 64 personal administrativ.

 

Cu data de 1 martie 1963, pe baza unei Hotarâri Ministeriale si a Deciziei Nr. 361/1963, a Comitetului Executiv al Sfatului Popular al Regiunii Crisana, spitalul se reprofileaza, având urmatoarea structura: sectie boli interne cu 40 de paturi, sectie de chirurgie cu 40 de paturi, sectie de ftiziologie cu 300 de paturi.

 

În 1967, scazând treptat populatia orasului ca urmare a reducerii activitatii din zona si retragerea sovieticilor, spitalul se reprofileaza din nou, având o sectie de fiziologie cu 300 de paturi si o sectie de boli interne cronice cu 60 de paturi.

 

În 1968, dupa reorganizarea administrativ-teritoriala, spitalul devine spital cu profil de fiziologie de 360 de paturi, subordonat Directiei Sanitare Bihor.

 

În 1974, odata cu restructurarea Spitalului de Psihiatrie Stei, care devine spital de CP 114, 200 de bolnavi psihici cronici se transfera la spitalul din Nucet, aparând pentru prima data în structura spitalului o sectie de psihiatrie în Pavilionul II, sectie condusa de dr. Carol Barta, care a fost primul psihiatru din Nucet, iar Sectia de Fiziologie ramânând acum cu 260 de paturi.

 

În 1976, sectia de bolnavi psihici cronici se mareste la 300 de paturi si se muta în Pavilionul I, iar Sectia de Fiziologie ramâne cu 160 de paturi în Pavilionul II si III, din care apar pentru prima data în structura spitalului 26 paturi pentru bolnavi psihici cu TBC, transferati de la Sanatoriul TBC Borsa, Maramures.

 

Din data de 1 octombrie 1977, spitalul functioneaza cu profil unic de psihiatrie, cu 480 de paturi, repartizate în cele 4 pavilioane. Din cauza asa zisei „eradicari” a tuberculozei, paturile de fiziologie au cedat locul paturilor de nevroze, mutate de la Sanatoriul de Nevroze Balc, care a cedat spatiul castelului de vânatoare… In acei ani în sectia de nevroze de 140 de paturi, se internau pe lânga bolnavii din judetul Bihor si bolnavi din alte 9 judete din Ardeal, carora le erau repartizate lunar un numar fix de paturi.

 

În 1994, în urma renovarii și modernizării, efectuate prin sponzorizarea de la Fundatia Evenghelica Alsterdorf Hamburg cu avizul MS, spitalul functionează cu 400 de paturi repartizate în 5 sectii

 

În 1 august 1997 se finalizează renovarea și unirea pavilioanelor 3 si 4, prin sponsorizarea făcută de către familia Max din Germania, cu scopul îmbunatățirii confortului bolnavilor psihici cu TBC.

 

In decembrie 2003, spitalul se desparte în două structuri separate:
Spital de Psihiatrie cu 226 de paturi și Centru Medico-Social de Psihiatrie cu 178 de paturi.