Reteta electronica a devenit obligatorie de la 1 ianuarie 2013

Incepand din 1 ianuarie 2013, prescriptia electronica a devenit o obligativitate a furnizorilor de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale. Conform legislatiei in vigoare toti furnizorii de servicii medicale trebuie sa se alinieze cerintelor tehnice pentru implementarea prescrierii electronice.

 

Medicul prescriptor fie ca preia din sistem (daca este on-line) fie ca scrie pe calculator calitatea de asigurat (daca este off-line); daca sunt mai multe „calitati de asigurat” atunci trebuie sa aleaga pe aceea care este mai favoraila pacientului. Calitatea de asigurat este gestionata de sistem. Datele trebuie actualizate in sistem din surse sigure (calificate), existand mecanisme care permit gestionarea fie prin importul de fisiere de la institutiile abilitate, fie prin introducerea documentului justificativ la ghiseul CAS.

 

Conform prevederilor actuale, medicamentele prescrise pe o reteta pentru 3 luni care ramin pe reteta daca nu se ridica in totalitate, nu se mai pot elibera in acel interval. Pacientul fie primeste o reteta pe 3 luni si o ridica in totalitate, fie trebuie sa solicite retete lunar.